Λίγες πληροφορίες για τα ξινά αποξηραμένα δαμάσκηνα ή τα <<ξινά κορόμηλα>> όπως ονομάζονται στη Σκόπελο


Ελάχιστα επεξεργασμένα τα <<ξινά κορόμηλα>>, με άφθονες φυτικές ίνες, με περιεκτικότητα σε βιταμίνη A, σε κάλιο και σε αντιοξειδωτικές ουσίες, εντάσσονται στο πλαίσιο της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής. Η σύγχρονη διαιτολογία θεωρεί σήμερα τη Μεσογειακή δίαιτα ως τρόπο ζωής που χαρίζει μακροζωία και καλή υγεία. Αποτελέσματα ερευνών έδειξαν ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα, ασκούν αντικαρκινική δράση, ευνοούν την οστική αύξηση, επιβραδύνουν τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στη γήρανση του σώματος και του εγκεφάλου, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και συμβάλλουν στην ομαλή εγκεφαλική μικροκυκλοφορία. Και φυσικά μην ξεχνάμε πως ένας από τους πιο φυσικούς, υγιείς και αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης και πρόληψης της δυσκοιλιότητας είναι η κατανάλωση των πολύτιμων για το έντερο αποξηραμένων δαμάσκηνων. Προσθέτοντας ξινά αποξηραμένα δαμάσκηνα στην κουζίνα μας, σε καθημερινή βάση, ωφελούμε τον μεταβολισμό και την υγεία μας.


Πως να τα χρησιμοποιήσετε


  • Στην παραδοσιακή Σκοπελίτικη μαγειρική, υποκαθιστούν το ξίδι, προσθέτοντας γλυκόξινη και ελαφρώς πικάντικη γεύση στο φαγητό. Ενδεικτικά, τα χρησιμοποιούμε στις φακές σούπα, σε όλα τα φρέσκα ψάρια πλακί στον φούρνο, στον ξερό μπακαλιάρο πλακί, στο ροφό στιφάδο, στις σουπιές με τα χόρτα, στα καλαμάρια στιφάδο, στο χταπόδι ξιδάτο και στον λαγό στιφάδο.
  • Στην μοντέρνα Σκοπελίτικη μαγειρική, τα προσθέτουμε και σε άλλα φαγητά, όπως ενδεικτικά στο γεμιστό ψαρονέφρι, στο ρολό κοτόπουλο, στη φασολάδα, στο χοιρινό φιλέτο με δεντρολίβανο και σκόρδο, στο μοσχαράκι ψητό κατσαρόλας, στο κοκκινιστό αρνί και στα κρέατα κυνηγιού.

Επιστροφή